9:00 - 16:00
Lu, Mi, Vin
Confidentialitate si sensibilitate
Frotiul cervico-vaginal sau testul Babes-Papanicolaou reprezinta o metoda de control si verificare a colului uterin, prin care se realizeaza screeningul leziunilor precanceroase si canceroase la acest nivel; este un examen simplu, neinvaziv, usor de realizat si fara efecte adverse.
Este necesar?
Rolul deosebit de important al acestui test este acela ca poate depista leziunile prezente pe col in orice stadiu al evolutiei lor, chiar daca nu sunt vizibile la examenul clinic. Diagnosticul precoceal acestor leziuni cu potential de evolutie catre cancerul de col, permite tratarea lor cu succes, fara complicatii, si astfel previne dezvoltarea unor forme invazive, de multe ori greu de tratat sau depistate in forme tardive, inoperabile.
O caracteristica importanta a cancerului de col este evolutia foarte lenta, cu aparitia si dezvoltarea de leziuni cu potential evolutiv malign (precanceroase) care pot preceda cu ani de zile transformarea maligna propriu-zisa.
In tarile dezvoltate unde exista un program national de depistaj citologic, s-a demonstrat o diminuare importanta a incidentei si mortalitatii cancerului de col, care se situeaza pe locul 5, dupa cel de colon sau stomac, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare este cel mai frecvent dintre cancerele sexului feminin.
Romania este un astfel de exemplu, incidenta cancerului de col fiind foarte ridicata, iar mortalitatea cea mai mare din Europa.
Eficacitatea examenului citologic depinde de: